Tenis

Tenis pentru persoane cu dizabilitati !

Anul 1976 constituie anul de nastere al acestei discipline sportive, cand Brad Parks a inceput sa joace tenis de camp din scaun rulant. Fost schior de perfomanta, acesta a suferit un accident, in urma caruia a fost nevoit sa se deplaseze intr-un scaun cu rotile. In acest context, lui i-a venit ideea de a initia aparitia un nou sport. In scurt timp, tenisul in scaun rulant a devenit unul dintre cele mai populare din lume si se integreaza perfect cu tenisul clasic, meciurile putand avea loc pe orice teren standard si fara modificari pentru rachete sau mingi.

In acest an se implinesc 48 de ani de la prima partida de tenis in scaun rulant, jucata de Brad Parks, iar in acest moment exista un circuit de peste 170 de turnee printre care se numara si Bucharest Open Wheelchair Tennis.

In prezent, in Romania sunt mai mulți sportivi cu dizabilitati care practica tenis persoane cu handicap, si care sunt in clasamentul ITF.

REGULI DE JOC

Jocul de tenis persoane cu handicap urmează regulile Tenisului ale ITF cu următoarele excepții:

a) Regula celor două sărituri

Jucătorului de tenis în fotoliu rulant i se permit două sărituri ale mingii. Jucătorul trebuie să returneze mingea înainte ca ea să lovească terenul pentru a treia oară. A doua săritură poate fi în interiorul sau în afara limitelor terenului.

b) Fotoliul rulant

Fotoliul rulant este considerat parte a corpului și toate regulile aplicabile corpului jucătorului se vor aplica fotoliului rulant.

c) Serviciul

Serviciul va fi executat în modul următor:

i.  Imediat înainte de a începe să servească, servantul trebuie să fie într-o poziție staționară. Servantului i se va permite o singură împingere înaintea lovirii mingii.

ii.  Servantul, în timpul executării serviciului, trebuie să nu atingă cu vreuna din rotile orice altă suprafață în afară de cea din spatele liniei de fund cuprinse între continuarea imaginară a semnului de mijloc și linia laterală.

iii.  Dacă metodele convenționale pentru serviciu sunt din punct de vedere fizic imposibile pentru un jucător cvadriplegic, atunci jucătorul sau o persoană poate arunca mingea pentru un astfel de jucător. Totuși, aceeași metodă de serviciu trebuie folosită de fiecare dată.

d) Jucătorul pierde punctul

Un jucător pierde un punct dacă:

i.  Nu reușește să returneze mingea înainte ca ea să atingă terenul de trei ori.

ii.  În conformitate cu regula e) de mai jos, utilizează oricare parte a picioarelor sau a extremităților inferioare ca frâne sau ca elemente de stabilizare în timpul executării serviciului, lovirii mingii, întoarcerii sau opririi asupra terenului sau asupra oricărei roți în timp ce mingea este în joc.

iii.  Nu reușește să-și mențină una din fese în contact cu fotoliul rulant când atinge mingea.

e) Împingerea scaunului cu piciorul

i.  Dacă datorită incapacității un jucător nu reușește să împingă fotoliul rulant prin intermediul rotilei, atunci el îl poate impinge folosind un picior.

ii.  Chiar dacă în conformitate cu regula e) i. de mai sus unui jucător i se permite să împingă scaunul utilizând un picior, nicio parte a piciorului jucătorului nu poate fi în contact cu terenul:

·  în timpul mișcării spre înainte a balansului, inclusiv atunci când racheta lovește mingea;

·  de la începerea mișcării serviciului până când racheta lovește mingea.

iii.  Un jucător care încalcă această regulă va pierde un punct.

f) Tenis în fotoliu rulant/persoane fără dizabilități

Când un jucător de tenis în fotoliu rulant joacă la simplu sau la dublu cu sau împotriva unei persoane fără dizabilități, Regulile Tenisului în fotoliu rulant trebuie să se aplice pentru jucătorul în fotoliu rulant, în timp ce Regulile Tenisului pentru jucătorii fără dizabilități trebuie să se aplice pentru jucătorul fără dizabilități. În această situație, jucătorului în fotoliu rulant i se permit două sărituri, în timp ce jucătorului fără dizabilități i se permite o singură săritură.

Notă: Definiția de extremitate inferioară este:- membrul inferior, incluzând fesele, șoldul, coapsa, gamba, glezna și laba piciorului.